Wat zijn heffingskortingen? – Een eenvoudige uitleg
In Nederland betaalt iedereen belasting over zijn of haar inkomen. Gelukkig zijn er manieren om minder belasting te hoeven betalen – en één van die manieren is via heffingskortingen. Maar wat zijn dat eigenlijk? In deze blog leggen we het uit op een begrijpelijke manier.
5/13/20252 min lezen
In Nederland betaalt iedereen belasting over zijn of haar inkomen. Gelukkig zijn er manieren om minder belasting te hoeven betalen – en één van die manieren is via heffingskortingen. Maar wat zijn dat eigenlijk? In deze blog leggen we het uit op een begrijpelijke manier.
Wat is een heffingskorting?
Een heffingskorting is een korting op de belasting die je moet betalen aan de Belastingdienst. Het verlaagt dus niet je inkomen, maar wél het bedrag dat je uiteindelijk aan belasting afdraagt.
Er zijn verschillende soorten heffingskortingen, afhankelijk van je persoonlijke situatie: of je werkt, een partner hebt, kinderen verzorgt, of bijna met pensioen bent.
De belangrijkste heffingskortingen op een rij
1. Algemene heffingskorting
Iedereen heeft recht op deze korting. De hoogte ervan hangt af van je inkomen: hoe lager je inkomen, hoe hoger de korting. Verdien je niets of heel weinig? Dan kun je – onder bepaalde voorwaarden – een deel van de korting via je partner alsnog ontvangen.
2. Arbeidskorting
Ben je in loondienst of werk je als ondernemer? Dan heb je recht op arbeidskorting. Hoe meer je werkt (en verdient), hoe hoger de korting – tot een bepaald maximum. Dit maakt werken financieel aantrekkelijker.
3. Inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK)
Deze geldt voor werkende ouders met jonge kinderen. Heb je een kind onder de 12 jaar en werk je zelf, terwijl je partner dat minder doet (of je bent alleenstaand)? Dan kun je deze extra korting krijgen.
4. Ouderenkorting
Ben je de AOW-leeftijd gepasseerd? Dan kun je in aanmerking komen voor een ouderenkorting. Ook hier geldt: hoe hoger je inkomen, hoe lager de korting.
5. Jonggehandicaptenkorting
Mensen die een Wajong-uitkering ontvangen, krijgen automatisch deze korting. Hiermee wil de overheid inkomensverschillen verkleinen.
Hoe weet ik waar ik recht op heb?
De Belastingdienst berekent automatisch de meeste heffingskortingen als je belastingaangifte doet. Maar het loont altijd om zelf even te checken op belastingdienst.nl of je ergens recht op hebt, vooral bij veranderingen zoals:
Start of einde van een baan
Geboorte van een kind
(Echt)scheiding
Pensioen
Wonen of werken in het buitenland
Tip: laat geen geld liggen
Veel mensen laten geld liggen omdat ze niet weten waar ze recht op hebben. Zeker als je parttime werkt, net begint met werken of een gezin hebt, kunnen heffingskortingen een flink verschil maken in je netto inkomen.
Conclusie: Heffingskortingen zijn er om werken en leven betaalbaarder te maken. Ze kunnen honderden tot duizenden euro’s per jaar schelen. Laat ze dus niet liggen – check je situatie en doe altijd netjes aangifte.